Kategorier
Allmänt

EPDM-gummi – ger täthet och styrka

Om du vill förvissa dig om att en takbeläggning ska bli tät och hållbar, ska du välja EPDM-gummi som underlag. Ett flexibelt material som tål väder och vind.

Produkter i naturgummi känner de flesta människor till. Däck till bilar och cyklar, men också stövlar är exempel på sådan produkter. Äldre människor tänker med vördsam nostalgi tillbaka på galoscher, som krängdes utanpå skor för att skydda mot regn och snömodd. Då kunde man gå in i en lägenhet utan att ta av sig skorna.

EPDM-gummi eller etenpropendiengummi är en syntetiskt framställd produkt med osedvanligt goda egenskaper. Materialet saknar dubbelbindningar i sin struktur och det gör det unikt. EPDM är ett flexibelt material som är lätt att lägga. En beläggning med materialet blir helt vattentät och den kommer inte att brytas ner av exempelvis ultraviolett strålning.

EPDM-gummi och hållbarhet

Om du vill ha ett tätskikt som håller länge, ska du välja ett slitstarkt EPDM-gummi. Materialet har – till skillnad från vissa andra material – ingen mjukgörare. En sådan komponent försvinner ur ett material med tiden och gör det sprött. EPDM-gummi har inga sådana risker. Förutom lång livslängd har EPDM-gummi också en hög draghållfasthet.

EPDM-gummi har flera olika användningsområden. Bland annat finns denna typ av gummi i de flesta bilar. Packningar är ett sådant exempel. EPDM tål höga temperaturer, vilket gör att materialet också används i solfångare. EPDM har dessutom resistens mot kemikalier och tål både syror och baser men också ozon. Materialet tar inte upp vatten och har dessutom goda egenskaper vad gäller isolering.