Kategorier
Bygg

Så bidrar stuckatur i Stockholm

Att ta sig tid att beundra all vacker stuckatur i Stockholm är det få som gör. Detta trots att många äldre hus är nästintill fyllda av tjusig stuckatur.

Stuckatur är något många människor förknippar med gamla, lyxiga hus. Enligt många hör dessa tjusiga dekorationer främst hemma i äldre hus med högt i tak. Man ska dock inte glömma att inte all stuckatur är snirklig och rikt utsmyckad. Stuckatur kommer i alla varianter från svulstig till nästintill osynlig.

Tar man sig tid att titta på all stuckatur i Stockholm förstår man snabbt att den hjälper till att forma staden som sådan. Stuckaturen ger liv åt arkitekturen och fyller hus med dekorationer. Detta ger i sin tur Stockholm en speciell känsla av kvalitet och gediget hantverk som få andra städer har.

Alla typer av stuckatur i Stockholm

Man kan verkligen hitta all typ av stuckatur i Stockholm. Operabaren i Stockholm är rikt utsmyckad med stuckatur i jugendstil. Än idag är denna stuck intakt tack vare att man behandlat den med varsamhet under åren. Många är de som njutit av en god drink och tagit sig tid att studera det vackra taket i Operabaren.

Många fasader dignar också av stuckatur i Stockholm. Speciellt husen som ägdes av de som arbetade som stuckatörer, under exempelvis 1800-talet, är rikt smyckade. En promenad i Stockholms äldre delar kan liknas vid en konstrundan när man betänker all den vackra stuckatur man kan få syn på.

Inte bara slottet som har stuckatur i Stockholm

Stuckatur går att hitta lite varstans även om det självklart finns gott om det i slottet i Stockholm. Både Drottningholms slott och Stockholms slott fullkomligt dignar av vacker stuckatur och lockar varje år tusentals besökare som vill vältra sig i rojalistisk inredning. Guld, sammet och figuriner fullkomligt trängs i alla de vackra salarna.

För exempel på mer minimalistisk stuckatur i Stockholm räcker det att besöka en enklare lägenhet från mitten av 1900-talet. Mindre takrosetter och lister med diskret stuckatur är vanliga element i privatbostäder från denna tid och fyller även de en viktig funktion i stadsbilden i form av stilren dekoration.