Kategorier
VVS

Stopp i avlopp – ett dåligt omen

Stopp i avlopp kan vara ett varsel om att något ännu värre är på gång. Ett avloppsrör kan vara skadat eller så kan t.ex. någonting ha fastnat i en rörkrök. 

Den som äger en fastighet får naturligtvis inte slå sig till ro och inbilla sig att ett hus med hyreslägenheter sköter sig själv. En sådan fastighet måste underhållas och för skötseln krävs att en vicevärd kan komma till undsättning vid problem. Ett vanligt klagomål från hyresgäster kan vara att vattnet inte rinner ut tillräckligt snabbt i en diskho eller att det luktar illa från en golvbrunn i badrummet.

Vad kan en fastighetsskötare eller en vicevärd göra åt ovannämnda problem? Han eller hon kan rycka ut akut och rensa avloppen med en vaskrensare. Men om problemen uppstår frekvent är det fara å färde. Då är det bäst att ett VVS-företag undersöker vad som är orsaken till att proppar bildas i rören. 

Stopp i avlopp – dags för stamspolning?

Att avloppsrör blir igensatta är inget att förvåna sig över. I många fall blir matrester med fett utskickade i diskhoar. Ett enkelt och bekvämt sätt att spola rent tallrikar men inte hälsosamt för rören på längre sikt. I WC-stolar kan onämnbara saker spolas ut med följden att vattenlåset sätts igen. Tvättställ och golvbrunnar i en dusch kan få problem med hud- och håravfall som tillsammans med feta tvålar bildar klumpar som inte utan vidare löser upp sig.

Vad kan då göras åt stopp i avlopp? Till att börja med bör avloppssystemet undersökas noggrant. En lämplig metod är att fotografera rören med en specialkamera. Bilderna kommer att visa om det finns skadade rör och i så fall var de finns. I bästa fall räcker det med att rören byts ut. Därefter bör avloppet spolas rent med varmt vatten under högt tryck. 

Mer information för dig kan du hitta på webbsida: stoppiavlopp.nu