Kategorier
Geoteknik

Geoteknisk undersökning för många projekt

Med en geoteknisk undersökning utförd av kunniga experter får man användbar information om hur marken ser ut. Det gör att man får bättre förutsättningar.

Det är sällan man tänker på marken vi går på och allt som finns därunder. Det är dock något som man verkligen måste ta i beaktning när man bygger något eller planerar större projekt. Att ha en bra och stabil grund att stå på är viktigt i livet, men även när man sysslar med anläggningar av olika slag.

För en lekman eller privatperson är det lätt att tänka att marken bara är marken, utan vidare krusiduller. Så är dock inte fallet. Det finns många variabler, uträkningar, undersökningar och liknande som måste göras innan ett projekt kan påbörjas, annars riskerar man att få samma effekt som det lutande tornet i Pisa.

Geoteknisk undersökning ger bättre förutsättningar

Med geotekniska undersökningar får man koll på vad som gömmer sig i jordlagren. Det är inte bara användbart när man ska bygga exempelvis ett hus, utan även när man ska anlägga en väg, borra en brunn, undersöka grundvattnet och så vidare. Genom att anlita kunniga experter med rätt typer av maskiner och verktyg får man ett bra och tillförlitligt resultat.

När man får rätt information om hur marken ser ut kan man också anpassa sig efter det och göra eventuella förändringar i projektet. Att plötsligt upptäcka att det färdiga huset står på sankmark eller en instabil sandbank är väldigt tråkigt, men att upptäcka det redan innan huset är påbörjat gör att man har fler möjligheter.